Heerlijk! Het voorjaar is aangebroken. De drijfmest kan op het land. De koeien gaan zo weer dansend de weide in. Hoe ga jij dit jaar beweiden?
Veel melkveehouders houden inmiddels het aantal uren weidegang bij. Mooier is nog om een grasland gebruikskalender (GGK) te hanteren. Beide kunnen je helpen het jaar te evalueren. Waar lagen afgelopen jaar de gemiste kansen om meer te beweiden? Want meer weidegras betekent immers meer eiwit van eigen land rechtstreeks in de koe en dus een lager krachtvoergebruik.
Er waren vast en zeker momenten waarop de planning niet geheel uitkwam, wat ten koste ging van de grasopname. Het weer kun je immers niet veranderen. De bodem ook niet. Maar wat kun je wel doen? In de praktijk zien we regelmatig dat veehouders ervoor kiezen om meer bij te voeren. Soms kun je het grastekort ook oplossen door bijvoorbeeld meer hectare voor weidegang in te zetten. Of stal te voeren.
In de praktijk horen we veelvuldig dat het ophalen van de koeien ’s avonds laat of ‘s morgens vroeg een belemmering is om meer uren weidegang toe te passen. En dat snappen we. Wist je dat hier tegenwoordig hele mooie en makkelijke technische oplossingen voor zijn? Laat deze voor je werken. Wat dacht je van een automatische poortopener of het ophalen van de koeien met een app op je telefoon?
En als laatste… wat zou er gebeuren als je de koeien iets hongeriger de weide in laat gaan? Nou… niets. Behalve dan dat de koeien meer weidegras en dus meer eiwit van eigen land gaan opnemen!
Overweeg onze tips. Des te meer weidegras rechtstreeks de koe in gaat, des te goedkoper je produceert, de kringloop sluit, CO2 verlaagt en krachtvoer bespaart. Een extra opname van 3 kg ds betekent vaak al een besparing van 100 kg brok/koe/jaar!
De koeien dansen, jij de kansen! Vraag het je specialist.