Weidetip juni: het ‘schiet’ op

Velen van jullie zullen het herkennen. Laat gestart met weiden in het voorjaar, koeien tussentijds weer op stal gehad en een mooie eerste snede gemaakt. En nu groeit het gras weer als kool en kunnen we de koeien naar hartenlust laten weiden. Uren maken!

Kennis
Melkvee
Header weidetip mei web - Reudink Nederland

Echter, de tijd schiet op. Het is alweer eind mei, het moment waarop gras van nature door gaat schieten. Dat heeft gevolgen voor de groei van het gras, de droge stof opname en de voederwaarde. We zien in de praktijk dat, dit jaar vooral ingegeven door het onzekere voorjaarsweer, veel huiskavels in 1 keer gemaaid zijn.

Beweiding: anticipeer en loop niet vast

Combineren we deze factoren, dan is het niet moeilijk te voorspellen dat de kans groot is dat je in de eerste week van juni vastloopt qua beweiding. Tenzij, je hierop anticipeert.

  • Voor standweiders (NNW) is de oplossing simpel: je maait het volgende blok/de volgende percelen zo gauw je de aar in het gras ziet komen en hebt 10 dagen later mooi vers etgroen.
  • Omweiders hebben een grotere uitdaging. Wat kun je doen?
    • Als er nog dieren in de stal staan: stuur ze snel naar buiten op de huiskavel en creëer daarmee extra weideruimte (groeitrappen) voor de melkkoeien.
    • Kies ervoor een deel van de percelen ‘te vroeg’ te maaien: leg nu wel de benodigde groeitrappen aan door de overgebleven percelen in de huiskavel op minimaal 2 verschillende momenten te maaien. Het liefst met 10 tot 14 dagen tijdverschil.

Uiteraard kun je ook voor de dure optie kiezen; tijdelijk minder weiden en de bijvoeding verhogen. Om zo het verlies aan energie en eiwit te compenseren.

Belangrijk is: maak snel je keuze. Daarbij helpen we je graag. Succes!

Deel dit artikel