Workshop ‘meer melk met minder aangekocht eiwit’ gemist?

Na het succes van het afgelopen jaar, was er ook dit jaar een online Biokennisweek ter vervanging van de live Biobeurs. Van 10 tot en met 13 januari konden bezoekers deelnemen aan meer dan 100 verschillende online workshops met diverse thema’s. Ook Reudink was erbij met de online workshop: ‘Meer melk met minder aangekocht eiwit’.

Kennis
Melkvee
Ruwvoer & teelt
Kuilvoer en uier Header 2048 1024 px - Reudink Nederland

Dit jaar koos Reudink voor een sectorspecifiek thema. In de workshop ‘Meer melk met minder aangekocht eiwit’ gaf onze bio-melkveespecialist Robert van Dorst antwoord op de vraag: hoe kunt u als biologisch melkveehouder de eiwitproductie van eigen land verhogen, de rantsoenen optimaliseren, en daardoor de aankoop van eiwit verminderen? We adviseerden de deelnemers hoe zij het volgende resultaat kunnen behalen: meer melk, een hoger saldo en verduurzaming mede door een meer gesloten kringloop. Mengteelt biedt hierbij uitkomst.

Heeft u onze workshop gemist? Kijk deze dan nu terug.

Mengteelt biedt uitkomst

Dankzij de teelt-aanpak van Reudink halen melkveehouders meer eiwit van eigen land. Mengteelt vormt hierin een belangrijk onderdeel. De voordelen van mengteelt zijn omvangrijk:

  • Het is een robuuste teelt (grote oogstzekerheid met relatief weinig werk)
  • Mengteelt zorgt voor een toename van de biodiversiteit (Leguminosen)
  • Er ontstaat een betere bodemkwaliteit
  • Het resulteert in een super koeienvoer dat de dieren graag vreten

In de workshop legt Robert uit hoe Reudink-klanten ruim 800 kilo extra eiwit en 8 ton droge stof per hectare behalen. Daarnaast is er een kostenvoordeel van €1,50 per 100kg nu er krachtvoer met minder eiwit aangekocht kan worden.

"Door in te zetten op mengteelt kunnen melkveehouders 834 kilo extra eiwit van eigen land halen. Zo hoeft er minder eiwit aangekocht te worden om de rantsoenen te corrigeren en daarmee te optimaliseren. Deze praktische teelt-aanpak is goed voor het milieu, de omgeving en het dier en past binnen de kringloopgedachte. Bovendien resulteert het in een saldoverbetering voor de melkveehouder”, aldus Robert.

Deel dit artikel

Wilt u ook meer melk met minder aangekocht eiwit?

Kijk dan onze workshop terug om te zien hoe u dit voor elkaar krijgt of neem direct contact op met uw bio-melkveespecialist of onze klantenservice. Samen met u maken we een bedrijfsspecifiek bouwplan voor de ideale meng- en wisselteelt met kwaliteitsruwvoer, zorgen we voor een rantsoenoptimalisatie en een goede opstart van zowel koe als kalf.