Zo houd je het vet- en eiwitgehalte op peil

Tijdens de warme zomerperiode is het een uitdaging om de vet- en eiwitgehalten op peil te houden. Biologisch Melkveespecialist Robert van Dorst legt uit hoe je dit aanpakt.

Kennis
Melkvee
Melkglas 2048 1024 px - Reudink Nederland

Voorkom een dip in vetgehalte: voer extra buffers

“Een vetdip als gevolg van hittestress wordt veroorzaakt door onvoldoende buffercapaciteit in de pens”, begint Robert zijn verhaal. “Bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid willen koeien graag afkoelen. Eén van de manieren om warmte kwijt te raken is door te gaan hijgen en pompen. Hierdoor verliest de koe veel speeksel en daarmee buffercapaciteit. En dat terwijl de koe die buffercapaciteit hard nodig heeft om de zuurtegraad in de pens in balans te houden en pensverzuring te voorkomen. Koeien met pensverzuring breken celwandrijke voeders, zoals ruwvoer, onvoldoende af. Hierdoor maken ze minder melkvet aan. Door extra buffers aan het rantsoen toe te voegen, ondersteun je de buffercapaciteit van de pens tijdens hittestress en voorkom je een sterke daling in melkvet. Jouw koeien blijven gezond en benutten het ruwvoer zo goed mogelijk.”

Effecten hittestress bij koeien 1024 512 px

Voldoende energieopname zorgt voor behoud van eiwitgehalten

Niet alleen melkvet komt onder druk te staan tijdens hittestress, ook het melkeiwit kan dalen. Dit verklaart de melkveespecialist als volgt: “De koe gaat minder voer opnemen, om te voorkomen dat ze extra warmte gaat produceren, wat vrijkomt bij het afbreken van voer. Hierdoor daalt de energieopname, terwijl ze nog wel de drang heeft om melk te produceren. Wanneer dit energietekort niet wordt opgevangen door de energiedichtheid van het rantsoen te verhogen, daalt zowel de melk- als eiwitproductie.” Roberts advies: “Motiveer koeien om tijdens de warme dagen voldoende te blijven vreten door smakelijk en broeivrij voer aan te bieden. Daarnaast helpt het ook om de energiedichtheid van het rantsoen te verhogen, zodat de koeien met minder voer tóch een meer energie binnenkrijgen.”

Raadpleeg jouw specialist voor een aanpak op maat

Wil jij weten hoe je de energiedichtheid van het rantsoen van jouw koeien op een gezonde manier kunt verhogen? Neem contact op met één van onze melkveespecialisten of de klantenservice.