Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

18-05-2020

Biologische pluimveehouderij familie Bakker wint Agroscoop-bokaal Reudink

Familie Bakker It Heidenskip

De winnaars van de Agroscoopbokaal 2020 zijn bekend. De familie Bakker, biologische pluimveehouders uit de Friese plaats It Heidenskip, wint namens Reudink de Agroscoopbokaal vanwege hun uitstekende technische resultaten en vooruitstrevende bedrijfsvoering. Daarnaast ontvingen zeven ondernemers uit de reguliere veehouderij en loonwerk een ForFarmers Agroscoopbokaal in hun sector.

ForFarmers en Reudink (biologisch) organiseren sinds 2015 jaarlijks de uitreiking van de Agroscoopbokalen om stil te staan bij de uitmuntende prestaties die de agrarisch ondernemers leveren en het vakmanschap en ondernemerschap dat daarvoor nodig is. Het centrale thema dit jaar is ‘For the Future of Farming’, waarbij naast technische resultaten uit Agroscoop, ook is gekeken naar vooruitstrevende bedrijfsvoering en pioniersmentaliteit. De winnaars van 2020 blinken uit in vakmanschap, uiteenlopend van vernieuwende bedrijfsvoering, duurzaamheid, zeer goed dierenwelzijn of een hoge mate van efficiëntie. Door de verhalen en werkwijzen van deze succesvolle ondernemers zo breed mogelijk te delen, hopen ForFarmers en Reudink ook andere boeren te inspireren.

Momenteel kunnen we geen feestelijke bijeenkomst organiseren, maar we zetten de winnaars alvast in de schijnwerpers. Later dit jaar volgt hopelijk de officiële bijeenkomst voor winnaars en (pers)genodigden en ontvangen deze toppers de Agroscoopbokaal 2020.

Winnaar biologische sector: Uitstekende legprestaties met hoge eikwaliteit

Evert en Lisa Bakker uit It Heidenskip houden samen met (schoon-)ouders Johannes en Ymkje Bakker 11.000 biologische Lohmann Brown leghennen in een moderne boogstal met Wintergarten. “De familie Bakker heeft het bedrijf tot in de puntjes verzorgd en kijkt altijd naar mogelijkheden om de resultaten technisch of financieel te verbeteren”, beschrijft pluimveespecialist Jos Fransen. “Daarom zijn ze het afgelopen koppel met Split Feeding gestart.” Split Feeding is gebaseerd op de cyclus van de eivorming. De nutriënten in het voer zijn afgestemd op de behoeften van de hen in de verschillende fasen van die cyclus, door het voeren van een specifiek ochtend- en middagvoer. Daardoor benut de hen de nutriënten beter. “De recent afgesloten koppel heeft een topprestatie geleverd met 404,7 eieren per opgezette hen op 85 weken (norm 385 eieren) en 50 weken lang een legpercentage boven de 90%. Een topprestatie voor bruine leghennen”, vindt Fransen. Met het door Reudink geïntroduceerde Split Feeding-programma verbeterde de voerefficiëntie van de hennen 2 à 3 gram. Op koppelbasis betekent dit een voordeel van ruim € 4.000,- én een lagere mestproductie. De gemiddelde voeropname kwam daarmee uit op 120,7 gram/dag. “Aan het einde van de ronde werden niet meer dan 2% tweede soort eieren uitgesorteerd, en was de breuksterkte met 40 punten zeer goed. Een direct zichtbaar resultaat van Split Feeding”, verklaart de specialist het goede resultaat. “Daarnaast werkt de familie Bakker intensief samen met ketenpartners zoals de broederij, de veearts en ons als voerleverancier in een gezamenlijke app en zijn ze sinds kort gestart met het managementprogramma Lay-Insight. Gezondheid, dierenwelzijn, management, voeding en techniek stemmen we zo goed op elkaar af. Met recht een pluimveehouder van de toekomst dus”, vat Fransen samen.

Familie Bakker It Heidenskip

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van Reudink en ForFarmers waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van Reudink en ForFarmers hebben toegang tot deze cijfers, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. Jaarlijks reiken Reudink en ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, loonwerk, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en biologisch (Reudink) de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk heeft gepresteerd.