Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

28-11-2017

Nieuw Transitieconcept: gezonde start voor koe en kalf

Transitieconcept Reudink

Een succesvolle lactatie begint al in de transitieperiode. Het juiste management en aangepaste voeding in deze fase zijn de sleutel tot een goede gezondheid, vruchtbaarheid en melkproductie in de volgende lactatie. Én het heeft veel invloed op de gezondheid van het kalf. Reudink introduceert daarom het Transitieconcept voor een gezonde start van koe en kalf. De volgende zaken spelen hierin een cruciale rol.

  1. Uw ruwvoeraanbod is het uitgangspunt bij het berekenen van het droogstandsrantsoen en het rantsoen van de verse koeien. Bekijk uw kuilanalyses om de voederwaarde van het ruwvoer goed te bepalen.
  2. In de droogstand is het belangrijk om te letten op een uitgebalanceerde hoeveelheid energie en benutbaar eiwit van een goede kwaliteit. Vitamine E, selenium en magnesium zijn in deze fase belangrijk ter voorkoming van melkziekte of problemen rondom afkalven. Een speciale Transitiebrok sluit aan op de behoefte van de droge koeien.
  3. Bij de start van de lactatie heeft de koe een negatieve energiebalans. Zorg voor veel glucogene energie voor herstel van de energiebalans en ter voorkoming van slepende melkziekte. Geef een optimale hoeveelheid energie van goede kwaliteit om leververvetting te voorkomen. Vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn noodzakelijk voor een goede weerstand. Daarnaast heeft de verse koe behoefte aan extra vitamine E voor stimulering van de vruchtbaarheid.

Uw melkveespecialist houdt rekening met deze factoren en berekent op basis van uw ruwvoeraanbod het optimale droogstand- en fresh cow-rantsoen. Zo zorgt de transitieaanpak van Reudink voor:

  • Probleemloos afkalven
  • Goede uiergezondheid
  • Optimale biestproductie
  • Vloeiende opstart melkproductie
  • Vitale, gezonde kalveren

Transitie- en Fresh Cow-voer

De nieuwe voeders vormen de basis voor het Transitieconcept. Ruim 80% van alle gezondheidsproblemen van de koe ontstaat in deze fase van de cyclus. Hier valt dus veel te winnen! De voeders zijn afgestemd op de specifieke, nutritionele behoefte van de koe. Samen met een proactieve aanpak zorgt dit voor voorspelbare resultaten en meer werkplezier.

Wilt u ook de transitiefase optimaliseren?

Neem dan contact op met uw Reudink-specialist. Hij kan u alles vertellen over de nieuwe voeders en de optimale aanpak voor uw bedrijf. Zo zorgt u voor een gezonde start van koe en kalf.

Lees ook de ervaring van Michiel Miltenburg van Bioboerderij Miltenburg.