Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

12-03-2020

Succesvol weiden: start met een goed plan

Lentekoe in wei

Nu is het moment om alvast goed na te denken over weidegang. Een goed plan is het halve werk. Onze specialisten helpen u graag met de voorbereidingen en hebben een aantal belangrijke stappen voor u op een rij gezet.

Stap 1: Kies het beweidingssysteem dat bij u past

Van stripgrazen tot omweiden en van onbeperkt tot deelbeweiding, er zijn veel verschillende weidesystemen. Hoeveel tijd wilt u er mee bezig zijn? Doorloop het keuzeschema weidegang en kies een systeem dat goed bij u past.

Beweidingsschema
Keuzeschema beweidingssysteem

Stap 2: Keuze gemaakt? Ga rekenen!

Zodra u een keus in weidesysteem heeft gemaakt, maakt u de volgende rekensom: hoeveel hectares heeft u beschikbaar voor weidegang en hoeveel uur per dag kunnen uw koeien dan naar buiten.

Stap 3: Houd in uw bemestingsplan rekening met beweiden 

Pas de drijfmestgift van de te beweiden percelen naar beneden toe aan.

Stap 4: Begin op tijd!

Na twee hele warme, droge zomers waarin weiden vaak heel lastig bleek, onderstrepen we  nogmaals het belang van op tijd beginnen met beweiden. Wacht dus niet per se met weiden tot de eerste snede in de kuil zit. Vanaf half maart kunnen de omstandigheden om te starten met beweiden al ideaal zijn. Vanwege de hoge graskwaliteit en groei heeft u minder hectares nodig om uw koeien tevreden te houden.

Advies nodig?

Heeft u extra advies nodig bij het maken van een weideplan, of heeft u andere vraag? Neem contact op met uw melkveespecialist, klantenservice of uw regionale dealer. Wij helpen u graag verder!