5 tips voor pluimveehouders voor een optimaal bedrijfsrendement

Onze specialisten krijgen vaak vragen over hoe jij als bio-pluimveehouder kosten kunt besparen of juist meer geld kunt verdienen. Daarom hebben zij een aantal tips voor een optimaal bedrijfsrendement op een rij gezet. Uiteraard met de focus op voeding.

Kennis
Pluimvee
Tips pluimvee rendement header - Reudink Nederland

Tip 1: Overweeg het voerconcept Split Feeding

Split Feeding draagt bij aan verlaagde voerkosten, langer en meer eerste soort eieren en een verbeterd rendement op jouw biologische legpluimveebedrijf. Met dit voerconcept wordt gevoerd naar de behoefte van de hen. Zo ga je duurzamer om met de verstrekking van nutriënten en mineralen. Dit levert een hogere voerefficiëntie op en kan resulteren in €2 meer voerwinst per hen. Ook zorgt het voor een geoptimaliseerde ei(schaal)kwaliteit waardoor jij langer en meer sorteerbare eieren hebt.

Split Feeding website klein

Tip 2: Erken het belang van schoon en vers drinkwater

Water is van levensbelang, maar een vaak onderschat, nutriënt voor pluimvee. Drinkt een kip of kuiken niet genoeg, dan zal zij ook niet genoeg vreten. Voor leghennen heeft de waterkwaliteit ook een enorme invloed op de kwaliteit van de eieren. Een ei bestaat immers voor 65% uit water. Daarnaast speelt lichaamsvocht bij zowel leghennen als vleeskuikens een grote rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en de vertering. Met voldoende aandacht voor de waterkwaliteit verminder je het risico op ziektes, infecties en andere problemen. Daarnaast voorkom je hoge kosten door bacteriologische vervuiling of besmetting met schimmels en gisten.

Kippen drinken website klein

Tip 3: Zelf veevoer mengen met HomeMixxing

Het inzetten van – eigen of regionaal geteelde – enkelvoudige grondstoffen op jouw biologische pluimveebedrijf biedt meer flexibiliteit in de rantsoensamenstelling. Zo ben je minder marktafhankelijk omdat je kunt inspelen op veranderende marktprijzen en beschikbaarheid. Investeren in HomeMixxing op de langere termijn verlaagt de voerkosten en verbetert het bedrijfsrendement. Bovendien draag je bij aan het verder sluiten van de kringloop.

Home Mixxing website klein

Tip 4: Optimaliseer het voermanagement

Controleer met enige regelmaat de niveau schuiven van de voergoten. Let hierbij op of er veel voer gemorst wordt. Bijvoorbeeld door de mestband in de gaten te houden tijdens het afdraaien ervan. Tip: zorg ervoor dat de schuiven net 1 cm boven de ketting zitten. Dan kunnen de dieren niet selectief pikken en selecteren in het voer. Dit zorgt ervoor dat het gehele voer beter wordt opgenomen. We geven graag advies over voerhoogte, kettingsnelheid, voermomenten en -tijden.

Kippen vreten website klein

Tip 5: Benut kortingen optimaal

Wist je dat je een planningskorting ontvangt wanneer je tijdig bestelt? Wanneer je minimaal 1 werkdag voor levering vóór 13:00 uur bestelt, met minimaal 2 aaneengesloten volle leverdagen, krijg je korting. Daarnaast krijg je korting wanneer je een volle vracht bestelt, want levering met een volle vrachtwagen is duurzaam en efficiënt.

Bulkwagen website klein

Onze specialisten staan voor je klaar

Heb jij vragen over bovenstaande tips? Of wil je meer weten over de mogelijkheden op jouw bedrijf? Neem dan contact op met je pluimveespecialist.

Deel dit artikel