5 tips voor pluimveehouders voor een optimaal bedrijfsrendement

Onze specialisten krijgen vaak vragen over hoe u als bio-pluimveehouder kosten kunt besparen of juist meer geld kunt verdienen. Daarom hebben zij een aantal tips voor een optimaal bedrijfsrendement op een rij gezet. Uiteraard met de focus op voeding.

Kennis
Pluimvee
Kippen in de wei 2048 1024 px - Reudink Nederland

Tip 1: Overweeg het voerconcept Split Feeding

Split Feeding draagt bij aan verlaagde voerkosten, langer en meer eerste soort eieren en een verbeterd rendement op uw biologische legpluimveebedrijf. Met dit voerconcept wordt gevoerd naar de behoefte van de hen. Zo gaat u duurzamer om met de verstrekking van nutriënten en mineralen. Dit levert een hogere voerefficiëntie op en kan resulteren in €2 voerwinst per hen. Ook zorgt het voor een geoptimaliseerde ei(schaal)kwaliteit waardoor u langer en meer sorteerbare eieren heeft.

Tip 2: Erken het belang van schoon en vers drinkwater

Water is een belangrijk, maar vaak onderschat, nutriënt voor pluimvee. Drinkt een kip of kuiken niet genoeg, dan zal zij ook niet genoeg vreten. Voor leghennen heeft de waterkwaliteit ook een enorme invloed op de kwaliteit van de eieren. Een ei bestaat immers voor 65% uit water. Daarnaast speelt lichaamsvocht bij zowel leghennen als vleeskuikens een grote rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en de vertering. Met voldoende aandacht voor de waterkwaliteit vermindert u het risico op ziektes, infecties en andere problemen. Daarnaast voorkomt u hoge kosten door bacteriologische vervuiling of besmetting met schimmels en gisten.

Tip 3: Start met HomeMixxing

Het inzetten van – eigen of regionaal geteelde – enkelvoudige grondstoffen op uw biologische pluimveebedrijf biedt meer flexibiliteit in de rantsoensamenstelling. Zo bent u minder marktafhankelijk omdat u kunt inspelen op veranderende marktprijzen en beschikbaarheid. Investeren in HomeMixxing op de langere termijn verlaagt de voerkosten en verbetert het bedrijfsrendement. Bovendien draagt u bij aan het verder sluiten van de kringloop.

Tip 4: Voorkom voerverspilling en selectief eetgedrag

Controleer met enige regelmaat de schuiven van de voergoten. Let hierbij op of er veel voer gemorst wordt. Bijvoorbeeld door de mestband in de gaten te houden tijdens het afdraaien ervan. Tip: zorg ervoor dat de schuiven net 1 cm boven de ketting zitten. Dan kunnen de dieren niet selectief pikken en selecteren in het voer. Dit zorgt ervoor dat het gehele voer beter wordt opgenomen.

Tip 5: Benut kortingen optimaal

Wist u dat u een planningskorting ontvangt wanneer u tijdig bestelt? Wanneer u minimaal 1 werkdag voor levering vóór 13:00 uur bestelt, met minimaal 2 aaneengesloten volle leverdagen, krijgt u korting. Daarnaast wordt u beloond met een korting wanneer u een volle vracht bestelt, want levering met een volle vrachtwagen is duurzaam en efficiënt.

Deel dit artikel

Onze specialisten staan voor u klaar

Heeft u vragen over bovenstaande tips? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden op uw bedrijf? Neem dan contact op met uw pluimveespecialist.