De ideale biologische opfokgelt

De opfok van gelten is een belangrijk aandachtsgebied in de biologische varkenshouderij. Een gezonde gelt staat voor optimale productiviteit en een lange levensduur. Maar wat is de ideale opfokgelt? En wat zijn de streefwaarden bij eerste inseminatie van gelten voor een hoge, gezonde levensproductie?

Kennis
Varkens
Header zeug in modderpoel - Reudink Nederland

De streefwaarden voor een opfokgelt bij eerste inseminatie

Om optimale productiviteit, meer gezonde worpen en een lange levensduur te realiseren op jouw biologische varkensbedrijf, is een goede opfokgelt essentieel. De ideale opfokgelt kenmerkt zich door sterk beenwerk, een rechte rug, voldoende ontwikkelde en correct geplaatste spenen, en een goed ontwikkelde vulva. Daarnaast voldoet de gelt aan de volgende streefwaarden bij eerste inseminatie:

  • Leeftijd: 255 dagen
  • Gewicht: 170 kg
  • Groeicurve: 660 gram/dag
  • Spekdikte: 13 mm

Deze streefwaarden geven focus en maken het mogelijk bij te sturen bij de gelten. Dat resulteert in een toekomstige zeugenstapel die beter presteert met minder vervanging.

Ga voor opfokgelten in topconditie

Door een groeicurve van gemiddeld 660 gram per dag aan te houden, komen de gelten netjes in de ideale conditie uit bij eerste inseminatie. Uitgangspunt daarbij is dat de gelten onbeperkt gevoerd worden. Dit brengt rust en verzadiging. En het resulteert in uniformere koppels. Zorg ervoor dat je de voerinhoud afstemt op de genetica en leeftijd van de dieren op jouw bedrijf. Onze varkensspecialisten helpen je graag met een maatwerk berekening voor jouw biologische varkenshouderij.

Wil je weten wat de ideale opfokgelt jou kan opleveren? Neem contact op met een van onze varkensspecialisten. Hij of zij berekent jouw voordeel.

Meer varkens
Varkens sectorpagina header

Praktische tips voor de opfok van gelten

Goed management tijdens de opfok is allesbepalend voor het bedrijfsresultaat. Daarom geven onze varkensspecialisten je graag een aantal tips voor de opfok van biologische gelten. Daarbij richten we ons op 4 aandachtsgebieden: selectie, stalinrichting, diergezondheid, en voeding. Want naast de genoemde streefwaarden zijn er meer factoren die bijdragen aan optimale productiviteit en lange levensduur.

De opfokgelt is de toekomst van het bedrijf

Onze specialisten bieden kennis, advies en begeleiding om jouw bedrijfsdoelstellingen om te zetten in het beste resultaat. Zij hebben hiervoor diverse tools ter beschikking, zoals ons managementsysteem Agroscoop. Hiermee krijgen de specialisten goed inzicht in de prestaties van jouw gelten en zeugen en de mogelijke verbeterpunten om te komen tot een hogere levensproductie. Stuur zoveel mogelijk vanuit feiten/data: meten is weten!

Deel dit artikel