De opfok van gelten is een belangrijk aandachtsgebied in de biologische varkenshouderij. Een gezonde gelt staat voor optimale productiviteit en een lange levensduur. Maar wat is de ideale opfokgelt? En wat zijn de streefwaarden bij eerste inseminatie van gelten voor een hoge, gezonde levensproductie?
Om optimale productiviteit, meer gezonde worpen en een lange levensduur te realiseren op jouw biologische varkensbedrijf, is een goede opfokgelt essentieel. De ideale opfokgelt kenmerkt zich door sterk beenwerk, een rechte rug, voldoende ontwikkelde en correct geplaatste spenen, en een goed ontwikkelde vulva. Daarnaast voldoet de gelt aan de volgende streefwaarden bij eerste inseminatie:
Deze streefwaarden geven focus en maken het mogelijk bij te sturen bij de gelten. Dat resulteert in een toekomstige zeugenstapel die beter presteert met minder vervanging.
Door een groeicurve van gemiddeld 660 gram per dag aan te houden, komen de gelten netjes in de ideale conditie uit bij eerste inseminatie. Uitgangspunt daarbij is dat de gelten onbeperkt gevoerd worden. Dit brengt rust en verzadiging. En het resulteert in uniformere koppels. Zorg ervoor dat je de voerinhoud afstemt op de genetica en leeftijd van de dieren op jouw bedrijf. Onze varkensspecialisten helpen je graag met een maatwerk berekening voor jouw biologische varkenshouderij.
Goed management tijdens de opfok is allesbepalend voor het bedrijfsresultaat. Daarom geven onze varkensspecialisten je graag een aantal tips voor de opfok van biologische gelten. Daarbij richten we ons op 4 aandachtsgebieden: selectie, stalinrichting, diergezondheid, en voeding. Want naast de genoemde streefwaarden zijn er meer factoren die bijdragen aan optimale productiviteit en lange levensduur.
Onze specialisten bieden kennis, advies en begeleiding om jouw bedrijfsdoelstellingen om te zetten in het beste resultaat. Zij hebben hiervoor diverse tools ter beschikking, zoals ons managementsysteem Agroscoop. Hiermee krijgen ze goed inzicht in de prestaties van jouw gelten en zeugen en de mogelijke verbeterpunten om te komen tot een hogere levensproductie. Stuur zoveel mogelijk vanuit feiten/data: meten is weten!