Genetische potentie: verschil tussen witte en bruin hennen

Kies je voor aantal eieren? Of ga je voor ei gewicht (kg)? Jouw doel bepaalt welke leghen je het beste kunt kiezen bij het opstarten van een nieuwe koppel. Genetisch gezien zijn witte hennen en bruine hennen verschillend. Dit uit zich in verschillen lichamelijke eigenschappen en voerbehoefte, maar bijvoorbeeld ook in het gedrag van de dieren.

Kennis
Pluimvee
Header genetica kip wit en bruin verschillen - Reudink Nederland

Wezenlijke verschillen tussen witte en bruine hennen

Niet enkel de kleur, maar ook het ras beïnvloedt de productie en het gedrag. We noemen een aantal algemene verschillen tussen witte en bruine hennen:

  • Witte hennen hebben door hun gemiddeld lagere lichaamsgewicht minder voer nodig voor lichaamsonderhoud
  • Witte hennen zijn in staat een groter aantal eieren te produceren
  • Witte hennen zijn in staat een hoge levensproductie (aantal eieren) te bereiken. Daardoor gaan zij efficiënt om met de nutriënten waardoor een lage voederconversie haalbaar is
  • Witte hennen kun je over het algemeen langer aanhouden dan bruine hennen
  • Bruine hennen geven meer ei gewicht (kg) dan witte hennen (afhankelijk van het specifieke ras)
  • Bruine hennen vertonen rustiger gedrag in de stal wat resulteert in arbeidsgemak
  • Bruine hennen zijn robuust en vitaal met veel eerste soort eieren

Technisch gezien is een witte hen efficiënter. Echter is het de eierprijs die bepaalt met welke hen je als pluimveehouder het meeste rendement behaalt. Dit wordt uiteindelijk beïnvloed door de consumentenbehoefte.

Naast deze diereigenschappen kan consumentengedrag ook een rol spelen in de aankoopbeslissing. Zo blijkt dat de consument in de praktijk toch vaker kiest voor bruine eieren.

Keuze hen en voeding

Uitgebalanceerd pluimveevoer is de basis voor een gezonde en duurzame productie van biologische eieren. Reudink bepaalt de optimale voersamenstelling voor jouw hennen door te kijken naar de genetische potentie in combinatie met het productiedoel en de specifieke omstandigheden. Maatwerk is mogelijk. Bovendien kijken we naar nutriëntbehoefte van het dier in de verschillende productiefases. Daarbij houden we rekening met hoe de specifieke grondstoffen zich in het dier gedragen. Wij gaan voor voeren naar behoefte. En aangezien de behoeftes per hen verschillen, spelen we hier met onze voeders op in.

Afbeelding kip met stapel eieren web klein

Meer info & contact

Goed voer met passend advies: zo behaal jij een duurzaam rendement. En daar helpen onze pluimveespecialisten je graag bij. Ze helpen je bij het bepalen van je productiedoel, de keuze van de leghen en het opstellen van een bedrijfsplan om het gewenste resultaat te bereiken met de gekozen genetica. Neem vrijblijvend contact op.

Deel dit artikel