De mengerij

Wekelijks verwerken we enkele duizenden tonnen granen (tarwe, gerst, mais), bijproducten (tarwegries, maisvoermeel, raapzaadschilfers etc.) en vitaminen & mineralen. 1 ton is gelijk aan 1.000 kilo.

Nieuws
Header mengerij Bert - Reudink Nederland

Bert is een van onze mengers en legt uit hoe het werkt: “We krijgen een seintje wanneer er een bulkwagen wordt ingepland. Dan zien we direct hoeveel en welke voersoorten of producten er geladen moeten worden voor welk tijdstip. Het is de kunst om de planning rond te maken. We plannen zoveel mogelijk vooruit. Zo is een deel van de order vrijwel altijd op voorraad in een van onze 80 eindproductsilo’s.”

Bert bepaalt wat er wanneer gemaakt wordt, op welke van de 5 productielijnen, vanuit en naar welke silo’s. “De minimumhoeveelheid om de mengerij te starten is 2 ton. Het hele proces van inwegen van de grondstoffen totdat het voer in de eindproductsilo zit, en klaar is om te lossen in de bulkwagen, duurt zo’n 25-30 minuten. Het proces is grotendeels geautomatiseerd, dus het werk zit vooral in controle en een correcte planning. Daarbij is het van belang dat klanten tijdig bestellen. Af en toe hebben we toch nog een spoedorder. Dat is een uitdaging, maar geeft desalniettemin veel voldoening zodra het dan toch lukt.”

Ook van al het geproduceerde voer nemen we een monster. Dat doet de menger of de perser. “Wanneer een maatwerk voer wordt gevraagd, en dat gebeurt relatief vaak, moeten we handmatig ‘bijmengen’. We wegen de juiste hoeveelheid van bijv. een vitamine af en storten die bij in de menger”, vertelt Bert. 

Bijstorten afbeelding

Bijzonder is dat de mengers bij Reudink ook de bulkbelading organiseren. Bij veel bedrijven is dat een separate functie. De mengers organiseren dus ook in welk vak welk voer klaarstaat en dat de chauffeur de bulkwagen kan laden. Dagelijks gaan er zo’n 25 bulkwagens en 3 wagens met zakgoed, Big Bags en Big Boxen naar onze klanten.

Hoe werkt de bulkbelading?

“De chauffeur meldt zichzelf aan bij de weegbrug, vult zijn autonummer in en ontvangt een laadbon. Ik krijg een seintje dat de chauffeur er is en kan dan de lading vrijgeven. De chauffeur rijdt naar de juiste laadstraat (we hebben er 2), sluit de benodigde pijpen aan op de juiste vakken (12 in totaal) van de bulkwagen en start het laden. Intussen neemt de chauffeur een monster(s) van het product(en) voor de klant. Zodra de lampjes knipperen is het klaar. Dan krijgt de chauffeur een seintje en kan opnieuw naar de weegbrug. Daar wordt het gewicht vastgelegd en de chauffeur afgemeld”, legt Bert uit.

Bulkwagen laden 1 Bulkwagen laden 2 Bulkwagen laden 3
Deel dit artikel