Verlicht jouw bedrijfsmanagement

De juiste stalverlichting is van belang voor zowel leghennen als pluimveehouders. Onderzoek toont aan dat stalverlichting de ontwikkeling, de beweeglijkheid en het gedrag van een leghen sterk beïnvloedt. Met de juiste stalverlichting creëer je een optimale leefomgeving voor jouw hennen. Bovendien breng en houd je de legcyclus op gang door de lente-zomer na te bootsen qua lichturen. Het is daarom van belang om de verlichting in orde te hebben voor het dierwelzijn en zeker ook voor optimale legprestaties. Maar, hoe doe je dat? 

Kennis
Pluimvee
Bedrijfsverlichting - Reudink Nederland

Het belang van de juiste stalverlichting

Optimale verlichting voor het dier…

  • …optimaliseert het zicht van de hen
  • …zorgt ervoor dat de hen eenvoudig water en voer kan vinden
  • …zorgt voor comfort en een optimale leefomgeving voor de leghennen
  • …draagt bij aan het dierwelzijn en voorkomt stress, agressief gedrag en pikkerij

Optimale verlichting voor de pluimveehouder…

  • …brengt (en houdt) de hennen in productie en verbetert de legprestaties (met bijv. minder buitennest eieren)
  • …verlaagt de werkdruk wanneer je bijv. kiest voor apparatuur dat gemakkelijk schoon te maken is en niet snel uitvalt
  • …verlaagt de kosten wanneer je kiest voor energiezuinige apparatuur dat lang mee gaat waardoor je ook bijdraagt aan het milieu

Met een goed verlichtingsplan creëer je een optimale leefomgeving voor jouw leghennen en voorkom je stress, agressief gedrag en pikkerij. Zo verlicht je tegelijkertijd het bedrijfsmanagement. Onze bio-pluimveespecialisten zijn goed op de hoogte en adviseren je graag.

Verlichting kleuren pluimveestal

Wist je dat... kippen grote ogen met veel lichtgevoelige cellen hebben? Daarom zijn ze extra gevoelig voor lichtkleuren en -flikkeringen. Een kip verwerkt namelijk wel 150-200 beelden per seconde, terwijl een mens 'slechts' 25-30 beelden verwerkt. Daarnaast is een kip gevoeliger voor zowel uv-licht als blauwe en rode lichtkleuren. Wat in onze ogen goed lijkt, kan een kip dus anders ervaren. Dit onderstreept het belang van de juiste stalverlichting.

Tips van onze pluimveespecialisten

  • Stem de verlichting in de legstal af op de verlichting in de opfokstal. Dit zorgt voor minder stress in deze toch al stressvolle periode voor de hennen. Let hierbij vooral op het lichtspectrum en de -intensiteit. Kippen kunnen namelijk kleuren in wit licht onderscheiden.
  • Voorkom dat de lampen flikkeren. Een kip registreert lichtflikkeringen die voor ons mensen niet zichtbaar zijn en ziet dit als mogelijke bedreiging. Voorkom stress en nervositeit onder de dieren en kies voor flikkervrije verlichting. Let op dat wanneer het licht gedimd wordt, ook flikkeringen kunnen ontstaan. Controleer dit met enige regelmaat.
  • Kies bij standaard stalverlichting voor lampen tot 3000 kelvin. Deze lampen hebben een prettig lichtspectrum voor de hennen. De kleur rood is hierin beter vertegenwoordigd. Deze kleur ervaart de kip als prettig.

Meten = weten. Meet in Gali-lux en niet in lux. Zo ondervang je ook de lichtintensiteit van de kleuren in het spectrum zoals ultraviolet en infrarood die wij als mens niet kunnen waarnemen, maar kippen wel. Onze pluimveespecialisten beschikken over kwalitatief hoogwaardige meetapparatuur. Zij kunnen samen met jou de juiste stalverlichting instellen met oog voor bovenstaande tips.

Deel dit artikel

Vragen of meer info over stalverlichting?

Wil je meer weten over verlichting, ben je op zoek naar extra tips of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met jouw pluimveespecialist of onze klantenservice. Hij of zij kan met jou meekijken om te zien waar verbeterpunten zijn en kan je ondersteunen bij het opstellen van een verlichtingsplan.