Weidetip juni

Na een periode van kou en nattigheid is het nu gortdroog en ligt hittestress op de loer. “Ik zal nog eens een weideplanning maken!”, mopperde een van onze klanten. Het is inderdaad geen gemakkelijk weidejaar. Onze melkveespecialisten geven graag een tip.

Werken bij Robert - Reudink Nederland

Houd de volgende zaken goed in de gaten:

  • Het gras groeit langzamer. Dat betekent dat je meer hectares moet beweiden óf meer in de stal moet bijvoeren. Jouw melkveespecialist of weidecoach kan hierbij adviseren.
  • Met dit suikerrijke gras blijven de koeien lang en tevreden grazen. Maar vergis je niet: de pens moet wel vol! Controleer de pensvulling en voer meer bij wanneer nodig. Zo voorkom je vruchtbaarheids- en klauwproblemen in het najaar.
  • Hittestress ligt op de loer. Rem pensverzuring, verbeter diergezondheid en voorkom problemen in de zomerperiode met de Vitaspor Buffer van Reudink.
    Check hier wat te doen bij stijgende temperaturen

Nu is wel de uitgelezen kans om minder gewenste grassen – zoals ruwbeemd en straatgras – uit de zode te krijgen. Dit doe je door één of meer bewerkingen met een straf afgestelde wiedeg. Zo worden het Engels raai en de kruiden bevoordeeld en/of creëer je ruimte in de zode om komend najaar door te kunnen zaaien. Vergeet niet de losgekomen grassen te verwijderen door met jongvee en droge koeien na te weiden of te wiersen en af te voeren.

Deel dit artikel