Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

29-03-2022

Kiest u voor gefermenteerd voer voor uw varkens?

Zeug buiten in een groen veld.

Het inzetten van gefermenteerd voer heeft vele voordelen: een betere benutting van de voedingsstoffen, het positieve effect op de maag- en darmgezondheid van uw dieren, maar ook een mogelijke rendementsverbetering op uw bedrijf. De huidige situatie op de (bio-)grondstoffenmarkt onderstreept het belang van flexibiliteit en verminderde marktafhankelijkheid. Fermentatie kan u hierbij helpen én biedt een bijkomend kostenvoordeel. In de bio-varkenshouderij wordt fermentatie met name toegepast bij het inkuilen of door het gebruik van een mini-fermentor. Onze specialisten adviseren u graag over de mogelijkheid om fermentatie toe te passen op uw bedrijf.

Wat is fermentatie?

Fermentatie is een eeuwenoud, natuurlijk proces om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken, maar ook om de eigenschappen van dit voedsel te verbeteren. Door fermentatie worden enzymen en melkzuurbacteriën geactiveerd, en vinden er veranderingen plaats in het voedsel. Voedsel wordt zo beter verteerbaar, smakelijker, en draagt bij aan de darmgezondheid van mens en dier. Veel producten die bij u thuis op tafel staan, zijn ergens in het productieproces gefermenteerd, denk aan yoghurt, brood, zuurkool maar ook droge worst.

Bekijk de online fermentatieworkshop van onze productmanagers Corine Walvoort en Achim Tijkorte voor meer informatie over fermentatie en de toepassing in verschillende diersectoren.

En waarom passen we het toe in de bio-varkenshouderij?

Productmanagers Corine en Achim van Reudink
Productmanagers Corine en Achim

We passen gefermenteerd voer in de biologische varkenshouderij toe voor een betere benutting van de voedingsstoffen (met als gevolg een hogere voerefficiëntie). Dit heeft een positief effect op de maagdarmgezondheid van uw dieren. Evengoed van belang is de rendementsverbetering dat het u oplevert door verlaagde voerkosten. Dit is mogelijk door het gebruik van goedkopere grondstoffen die dankzij fermentatie wél goed inzetbaar zijn. Zo zijn verschillende Reudink-klanten succesvol met het inkuilen van mengteelten. En wist u dat fermentatie via ingekuilde producten de fosfaatefficiëntie met meer dan 10% verbetert? Fermentatie is uitermate geschikt voor de biologische sector. Het past in de kringloopgedachte, is een geheel natuurlijk en duurzaam proces mét concreet resultaat. Heeft u een brijvoerinstallatie? Ook dan behoort fermentatie tot de mogelijkheden.

‘Fermenteren kun je leren!’