Uitloopmanagement in warmere periodes

Het is een heerlijk gezicht om de kippen buiten te zien scharrelen. Tegelijkertijd betekent dat ook dat er meer invloeden van buitenaf zijn die jouw bedrijfsmanagement en resultaat kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan het weer, de temperatuur, consumptie van ‘groen’ materiaal en het drinken uit waterplassen. Hierbij enkele tips in het kader van uitloopmanagement in warmere periodes.

Kennis
Header witte hennen uitloop - Reudink Nederland

Voeding

Wij adviseren je om minimaal twee, indien mogelijk drie, voerbeurten in te plannen voordat de kippen naar buiten gaan. Dit om overconsumptie van ‘groen’ materiaal in de uitloop te voorkomen. Zorg er daarbij ook voor dat er voldoende aanbod van ruwe celstof in het voer zit. Pas het voerschema en de voersoorten aan op de behoefte van de hennen in warmere perioden. Verstrek geconcentreerder voer aan de hennen met extra calcium voor optimale schaalkwaliteit en ter ondersteuning van de botten. Daarbij is het verstandig om op de koelste momenten van de dag te voeren (ochtend of nacht) voor een goede voeropname.

Drinkwater

Verstrek vers drinkwater. En voorkom opname van water uit waterplassen buiten door een goed afwateringssysteem en tijdige drainage. Tijdens warme periodes is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw kippen steeds toegang hebben tot schoon en vers water. Analyseer op regelmatige basis of de kwaliteit van het drinkwater goed is, of de waterdruk volstaat en reinig tijdig jouw drinkwatersysteem. Spoel bijvoorbeeld dagelijks de leidingen door, zodat de hennen fris en koud drinkwater hebben wat de wateropname vergroot. Het is ook een optie om extra vitamines aan het drinkwater toe te voegen.

Drinkwater uitloop en stal bruine kip klein web

Onderhoud

Maai de uitloop met enige regelmaat om overmatig aanwezig plantmateriaal te verwijderen. Zo kun je krop- en maagverstoppingen voorkomen die door lange plantstengels worden veroorzaakt. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om het gras in de uitloop te maaien en als bio-voer te verkopen. Controleer bij tijd en wijle of de afrastering overal nog intact is en of er voldoende schuilmogelijkheden aanwezig zijn conform wetgeving. Zorg bovendien dat er voldoende schaduwplekken zijn voor de hennen.

Lichtschema

Laat het lichtschema aansluiten op de huidige daglengte. Stimuleer de hennen om regelmatig in beweging te komen en naar buiten te gaan. De warmte moet uit de stal. Zorg ervoor dat de kippen wel weer gestimuleerd worden om ’s avonds weer terug te keren naar de stal.

Verlichting pluimveestal wit web klein

Mest

Verwijder mest uit de stal zodra de kippen meer buiten zijn om het risico op wormbesmetting te verlagen.

Lees meer over hittestress en tips om hittestress te voorkomen.

Deel dit artikel