Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

06-03-2023

Haalt u alles uit uw leghen?

Eieren

Goede legprestaties met een maximaal rendement vragen om TOP-management.

Het is belangrijk om niet alleen te focussen op de legprestaties, maar ook te investeren in het gewenste gedrag in de stal. Alleen dan kan maximaal rendement worden behaald met oog voor dierwelzijn.

Groeiende genetische potentie

Vanuit de genetica is de leghen gefokt om zoveel mogelijk eimassa te maken; ofwel in aantal eieren ofwel in kilo’s eieren. De legprestatie van de verschillende merken leghennen is de laatste jaren enorm gegroeid. Hierbij is het risico op ongewenst gedrag (zoals drummen, buiten-nest-eieren en (tenen)pikkerij) in de stal ook toegenomen. Het stalmanagement is daarom steeds belangrijker geworden voor optimale legprestaties met oog voor dierwelzijn. Dit geldt tijdens de ontwikkeling in de opfok, maar ook zeker tijdens de aanloop naar de productiepiek in de legperiode. Om te kunnen begrijpen waarom kippen ongewenst gedrag vertonen, is het belangrijk te weten wat er in de kip gebeurt tijdens de transformatie van opfokhen tot leghen.

​​​​​​​Hoe ontstaat ongewenst gedrag?

Klaarstomen in de opfok voor maximaal rendement

Voerprogramma op maat

Topresultaten door randvoorwaarden

Alleen met de juiste randvoorwaarden komt de legpotentie van de hen daadwerkelijk tot uiting. Een goede overgang van opfok naar leg is hiervoor de basis. Dit betekent automatisch een goede en vooral tijdige communicatie tussen opfokorganisatie en pluimveehouder. Daarnaast is een goede samenwerking met erfbetreders op het legbedrijf, zoals de dierenarts, hennen- en voerleverancier, cruciaal. Het is hierbij belangrijk om vooraf met de specialisten de verwachtingen en wensen goed in beeld te brengen. Daarna zijn zowel het monitoren als tijdig bijsturen van de hennen in aanloop van de legpiek de allerbelangrijkste randvoorwaarden voor topresultaten!

Vragen of meer info?

Wilt u meer weten, bent u op zoek naar extra tips of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met uw bio-pluimveespecialist of onze klantenservice