Om ervoor te zorgen dat een hen de stressvolle aanloop naar de legpiek goed doorstaat, is het opfokken van een robuuste hen cruciaal. Deze hen beschikt over een stevig karkas, een gezond gewicht, een aaneengesloten verenkleed en voldoende vreetcapaciteit. Dit kan gestimuleerd worden door voldoende lichturen en lichtintensiteit aan te bieden in de opfokstal. Daarnaast kan blokvoedering een goede stimulans zijn. Het opfokken van een robuuste hen tijdens warme zomerdagen is hierin een uitdaging voor de opfokker, omdat de hennen dan minder goed vreten en daardoor langzamer doorruien.
Het opfokken van een uniforme leghen met voldoende gewicht is dus niet altijd even gemakkelijk. Zeker door de komst van overvolle entschema’s en watertraining. Watertraining stimuleert de beweeglijkheid van het koppel, waardoor het aantal buitennest eieren afneemt. Tegelijk kan watertraining een negatief effect hebben op de uniformiteit van het koppel.
Ook de entingen spelen een grote rol in de opfokperiode. Het is van belang kritisch te kijken naar de noodzaak van extra entingen bovenop het standaard entschema van de opfokorganisatie. Opfokhennen bewegen en vreten namelijk minder door de injectie-entingen. Zeker als deze elkaar te snel opvolgen of vlak voor transport worden ingezet. De hennen hebben dan onvoldoende tijd om te herstellen en zich voor te bereiden op de stressvolle legpiek. Een goede afstemming van het entschema met de dierenarts en/of hennenleverancier is hierin raadzaam.
Kijk naar de hen in aanloop naar legpiek!
Voor een goede opstart naar de legpiek is het erg belangrijk regelmatig de conditie van de hen te scoren: check het verenkleed op pikkerij, weeg de hennen en doe sectie op de darmen, lever en kropinhoud. Het laten verrichten van sectie is een mogelijke manier om te bepalen of het nutriëntenaanbod aansluit op de nutriëntenbehoefte van de leghen.