Controleer of de instellingen goed staan op de klimaatcomputers

Voor de winterdag is het belangrijk om de klimaatcomputers allemaal even langs te lopen. Let hierbij met name op de minimum ventilatie en de vochtregeling. Controleer of dit in orde is om de strooiselcondities goed te houden. 

Soms kunt u met een paar kleine aanpassingen heel veel winst boeken. Liermotoren kunnen iets verlopen zijn waardoor luchtinlaatventielen bijvoorbeeld links verder open staan dan rechts. Belangrijk is om elke ronde te controleren of de liermotoren goed afgesteld staan.

Kennis
Pluimvee
Klimaatcomputers 2048 1024 px - Reudink Nederland

Warmtewisselaars controleren

In veel leghennenstallen gebruikt men een warmtewisselaar. Het is belangrijk dat de lucht die ’s nachts onder de kippen blaast minimaal 16°C is, anders ontstaat er tocht wat kan leiden tot problemen zoals E. coli. Een oplossing is in dit geval om te controleren of de wisselaar nog goed werkt en schoon genoeg is. Zet anders, als de NB-vergunning (Natuurbeschermingswet) het toelaat, de wisselaar uit. Als het mogelijk is kunt u ook enkel stallucht door de wisselaar heen blazen. Dan heeft u wel drogere mest en voldoende opgewarmde lucht. Hierbij moet u wel goed opletten dat u genoeg lucht blijft verversen. Dit is te controleren door te meten op temperatuur, relatieve vochtigheid, CO2 en NH3. Het zijn soms de kleine dingen die grote gevolgen kunnen hebben voor zowel het welzijn van de hen als voor uw portemonnee.

Deel dit artikel

Klimaatadvies nodig?

Wilt u weten of het klimaat in uw biologische legpluimveestal in orde is? Neem dan contact op met uw pluimveespecialist en doe de check. Dan zitten uw hennen er deze winter comfortabel bij.