Reudink start samenwerking met varkenshouderij Exterkate als biologisch proefbedrijf

Per 1 juni 2021 start Reudink de samenwerking met varkenshouder Ruben Exterkate en zijn familie (Bentelo); hun varkenshouderij wordt biologisch proefbedrijf. Reudink wil zich als kennispartner continu ontwikkelen en deze samenwerking is daarin een belangrijk onderdeel. Enerzijds voor de optimale ondersteuning van klanten in de gehele bedrijfsvoering, maar ook om bij te dragen aan de ontwikkeling van de biologische sector.

Nieuws
Varkens
Exterkate 2048 1024 px - Reudink Nederland

“Door de samenwerking met varkenshouder Exterkate is het eerste biologisch proefbedrijf van Reudink in het leven geroepen. Dit sluit uitstekend aan bij de strategische doelstellingen van Reudink om in te zetten op innovatie, kennis, samenwerking en een optimale klantervaring. Met de kennis die we opdoen, worden onze voeders verder geoptimaliseerd en kunnen onze specialisten de klant nog beter adviseren op het erf”, vertelt Wilfred Jonkman, Directeur Reudink. Deze samenwerking toont Reudinks vertrouwen in de toekomst van de biologische (varkens)markt. Tijdens de officiële tekensessie was ook Pieter Wolleswinkel, Directeur ForFarmers Nederland, aanwezig om het belang van deze unieke samenwerking vanuit ForFarmers en Reudink te benadrukken.

Ontwikkeling van de biologische sector

Het varkensbedrijf biedt de unieke mogelijkheid om proeven uit te voeren onder biologische omstandigheden. Hierbij zal de komende tijd speciaal aandacht zijn voor het testen van nieuwe voerconcepten als gevolg van gewijzigde wet- en regelgeving per 1-1-2022. Door de opgedane kennis kan Reudink een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de biologische sector. Dit sluit aan bij de toenemende interesse voor de biologische varkenshouderij, gedreven door extra vraag vanuit de markt en door de recent gepresenteerde Green Deal, Farm to Fork-strategie vanuit de EU.

Over het proefbedrijf van de familie Exterkate

Het plan om te schakelen naar biologisch ontstond in 2018. Het bedrijf bevindt zich nu in een fase van ombouw naar een omvang van 150 zeugen en bijbehorende vleesvarkens. De eerste biggen worden begin juni geboren, zodat in december de eerste biologische vleesvarkens kunnen worden afgeleverd. De afzet is geregeld via De Groene Weg. “We hebben gekozen voor biologisch omdat het ons alles biedt wat we zochten, maar niet kunnen vinden in de conventionele sector. Als biologisch varkenshouder produceer je namelijk naar gelang de (markt)vraag en is er meer financiële zekerheid. Dat spreekt ons aan”, aldus Exterkate. De gedrevenheid, de continue wil om door te ontwikkelen en de focus op data en cijfers, maakt Exterkate een uitermate geschikt proefbedrijf. Samen met Exterkate gaat Reudink voerproeven doen bij biggen, zeugen en vleesvarkens. De Groene Weg is ook partner in dit proces en ondersteunt bij de proeven middels een focus op data-uitwisseling.

Deel dit artikel