Weidetip juli

Elke hap telt

“Ik ga toch niet eten wat ik niet lekker vind?” zei een collega. En dat geldt ook voor de koe. Elke extra hap vers gras zorgt niet alleen voor meer melk en dus een hoger inkomen, maar ook voor gezonder vee. Lekker; meer melk. Maar hoe bereik je dat? Smakelijkheid speelt een belangrijke rol bij de opname van vers gras.

Header koe in wei eet gras - Reudink Nederland

Zorg ervoor dat je het opgestelde beweidingsplan goed en consequent uitvoert. Zo beschik je altijd over jong en fris etgroen. Een fris ruikende zode helpt ook! De koe vreet met haar neus. Dus laat het mulchen en bloten achterwege. Maai uit en voer af. Met de wiedeg voorkom je dat de zode te dicht wordt met fijn ondergras. Dat kan namelijk gaan stinken.

Waar de mens graag iets zout toevoegt aan de aardappelen om het op smaak te brengen, is het verstandig om rond de 3e en 4e snede wat natrium – in de vorm van Nakamag – te strooien op de weidepercelen. Dit verhoogt de smakelijkheid van het gewas. Elke hap telt!

Nederlands onderzoek wijst uit dat percelen waarin koeien dag en nacht weiden beter na het middagmelken ingeschaard kunnen worden. Door het hogere suikergehalte van het avondgras, gaven de dames duidelijk meer melk.

Deel dit artikel