Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

14-12-2021

Granen kiemen in de praktijk

Kiemen

Na het eigen onderzoek naar de invloed van het voeren van gekiemde granen op de gezondheid en prestatie van leghennen op het bio-pluimveebedrijf ‘De Lankerenhof’ van de familie Borren, werd duidelijk dat er wel degelijk potentie is voor verbeterde kipprestaties. De goede resultaten gaven Chris en Marjanne Borren het vertrouwen om te investeren in een machine om granen te kiemen. Het subsidietraject 3e Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) bood hierbij uitkomst. Maar hoe werkt het kiemen van granen in de praktijk?

Waar moet je op letten bij het kiemen?

Voer tot nadenken

Soms ontstaan bij het doen van onderzoek meer vragen dan antwoorden: kunnen de kiemen eerder gevoerd worden? Welk effect hebben factoren als ras, nutriëntgehalten van de te kiemen grondstof of temperatuur/seizoen op de resultaten? Wat is het effect van kiemen voor andere granen, peulvruchten en oliehoudende zaden? Hoe zit het met de gezondheidseffecten? Wat is de ervaring met gekiemde producten voor andere diersoorten, zoals geiten of gespeende biggen? En wat is de impact op economisch vlak of duurzaamheid?

Er is zeker nog ruimte voor verbetering en de familie Borren is nog lang niet klaar met onderzoeken. Reudink is partner in dit project en zal de familie hierbij blijven ondersteunen. Er wordt daarnaast druk gewerkt aan het optimaliseren van het proces om het werk te vereenvoudigen en meer voorspelbaar te maken. Zo komen we steeds dichter bij de wens om eiwitrijke producten en grondstoffen regionaal te telen en niet langer internationaal te hoeven inkopen. Door deze verminderde afhankelijkheid zorgen we voor een duurzamere vervaardiging van veevoer in lijn met de biologische kernprincipes en kringloopgedachte.

Misschien is kiemen ook iets voor uw bedrijf? Neem gerust contact op met uw Bio-Pluimveespecialist om samen de mogelijkheden te bekijken.

De POP3 subsidie voor de familie Borren is toegekend door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland (ELFPO) en de Provincie Gelderland.

De POP3 subsidie voor de familie Borren is toegekend door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland (ELFPO) en de Provincie Gelderland.