Maagscore: hoe is de darmgezondheid van jouw kippen?

De maagscore is ontwikkeld in samenwerking met de GD en geeft de ontwikkeling van de klier- en spiermaag aan. Een optimaal werkende klier- en spiermaag is de sleutel tot een goede voervertering en darmwerking. Belangrijk, want hoe gezonder de darmen, hoe gezonder en vitaler het dier. En hoe beter de voerbenutting.

Maagscore header kip - Reudink Nederland

Maagscore bepalen

Je bepaalt de maagscore door een score van 1, 2 of 3 toe te kennen per onderdeel:

  • De afscheiding tussen klier- en spiermaag
  • De dikte van de spierwand
  • De hardheid van de maagspier

Beoordeling kliermaag, spiermaag en maaginhoud

Naast deze scores kijken we ook naar de hoeveelheid en de ontwikkeling van papillen in de kliermaag, de kleur van de binnenkant spiermaag en de maaginhoud. Goed ontwikkelde papillen tonen aan dat de kliermaag goed functioneert en er voldoende zuur en enzymen worden afgescheiden.

De kleur van de wand van de spiermaag is een indicatie van de mate waarin reflux voorkomt. Reflux is de verplaatsing van voedsel in het maagdarmkanaal in tegengestelde richting. Dit bevordert de spijsvertering. De gele kleur van de maagwand wordt veroorzaakt door gal. Is de kleur donkergeel, dan betekent dit dat er veel reflux is vanuit de dunne darm naar de maag.

De maaginhoud van de spiermaag kun je niet altijd makkelijk beoordelen en is ook afhankelijk van het tijdstip van de laatste maaltijd. De maaginhoud moet in ieder geval niet te nat zijn en moet homogeen structuur- en vezelrijk voer bevatten met zichtbaar kalksteentjes aanwezig.

Meer info over de maagscore

Wil je meer weten over de maagscore? Neem dan contact op met je pluimveespecialist. Op basis van de maagscore kan hij of zij je helpen met een rantsoenoptimalisatie waarin het accent bijvoorbeeld wordt gelegd op vezels of ruwe celstof.

Deel dit artikel