Staltip: ga voorbereid het stalseizoen in

Het is bijna winter en al het vee is naar de stal gestuurd. Dus maakt de weidetip plaats voor de staltip. Het is tijd voor een APK om voorbereid de winter en het stalseizoen in te gaan. Hierbij een aantal tips van onze melkveespecialisten.

Kennis
Melkvee
Koeien in stal header stro en gras web - Reudink Nederland
  • De krachtvoer computer mag weer een algemene periodieke keuring hebben. Let specifiek op de starttijd, de periodeverdeling maar ook de portiegrootte van het voer.
  • Raar maar waar; vaak komen we onjuiste krachtvoertabellen tegen. Soms is er simpelweg een typefout gemaakt. Maar regelmatig kloppen de instellingen niet. Denk hierbij aan de op- en afbouw van krachtvoer of dat de nieuwmelkte koeien de (laatste kg) brok niet toegewezen krijgen. Het is daarom de moeite waard om even te controleren of de navigatie goed ingesteld staat.
  • Is overal in de stal voldoende licht? Optimale verlichting stimuleert de koe om voer op te nemen en geeft jezelf beter zicht. Misschien moeten er lampen worden vervangen of moeten ze door de wasstraat?
  • De temperatuur daalt en het wordt steeds kouder. Dus de nuchtere kalveren willen, net als jij, graag hun bodywarmer weer aan.
  • En natuurlijk heb jij het belangrijkste rantsoen al laten berekenen. Vreten de droge koeien wat berekend is? Want dit is voor de koe een sleutelmoment om de motor vlot te laten starten. Zorg voor een goede start van de lactatie. Voordelig voor koe, kalf, productie en diergezondheid.

Zo, klaar met schakelen? Dan in de gewenste versnelling naar 2024. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Veel succes!

Deel dit artikel