Voersamenstelling bio-legpluimvee: grondstoffen & nutriënten

Neem een handvol pluimveevoer. Wat valt je op? Direct zijn verschillende deeltjes(groottes), structuren en kleuren zichtbaar. Een aantal ingrediënten zijn herkenbaar, zoals de mais. Andere zijn op het eerste oog niet meteen te zien, denk aan vet of olie. In dit kennisartikel nemen we je mee in de voersamenstelling van onze biologische legpluimveevoerders en vertellen we je over grondstoffen en nutriënten.

Kennis
Pluimvee
Header hand met pluimveevoer - Reudink Nederland

Voersamenstelling

Goed voer is essentieel voor diergezondheid en -prestaties. Voor een optimaal rantsoen is kennis en inzicht in zowel grondstoffen als nutriënten van wezenlijk belang. Daar werkt ons team van nutritionisten, productmanagers en veevoedkundig samenstellers iedere dag opnieuw aan. In onze voersamenstelling beoordelen we de grondstoffen separaat en in combinatie op 3 punten:

  • Voederwaarde Dit is het belangrijkste kenmerk. Elke grondstof moet van toegevoegde waarde zijn in het voer. De voederwaarde van een enkele grondstof staat nooit op zichzelf, maar moet altijd in combinatie worden gezien met de overige grondstoffen in het voer. In de uiteindelijke samenstelling moet in de nutriëntbehoefte van de leghen worden voorzien. Hierbij maken we onderscheid in analytische componenten en componenten die verteerbaar zijn voor de specifieke diergroep.
  • Prijs De voederwaarde in relatie tot de prijs en beschikbaarheid bepaalt hoeveel van een bepaalde grondstof in het voer wordt opgenomen. De prijzen op de grondstoffenmarkt wijzigen continu. Met als doel de kostprijs van het voer zo laag mogelijk te houden, met behoud van kwaliteit, heeft dat ook gevolgen voor de samenstelling.
  • Fysische kwaliteit We letten specifiek op structuureigenschappen en ontmenging. Ook moet het meel niet teveel gaan plakken door vetten of olie. We streven naar een homogeen pluimveemeel met beperkte spreiding in deeltjesgrootte. Zo voorkomen we een selectieve opname van de voeders.

Bij dit alles staat stabiliteit van het rantsoen centraal; een stabiele voederwaarde garanderen, met zo min mogelijk verandering in het grondstoffenprofiel.

Biologische grondstoffen

De belangrijkste grondstoffen voor legpluimvee zijn mais, tarwe, soja, zon, raap, oliën, kalksteen, gries-producten en haver(-producten). Grondstoffen kennen een variatie in fysische eigenschappen, wat zichtbaar is in de structuur van het product. Denk hierbij aan (graan)korrels, meel, schilfers, droog of nat als fysische vorm. Dit heeft invloed op het type bewerking dat ingezet wordt, zoals wel/niet malen of walsen, en op het opname-niveau in het voer. Bij Reudink houden we hier op een unieke manier rekening mee, om een stabiel pluimveemeel te produceren.

Productie pluimveevoer Reudink

Ontmoet veevoedkundig samensteller Walter

Dit is onze collega Walter. Hij is veevoedkundig samensteller. Walter werkt nauw samen met onze nutritionisten en inkopers om de beste prijs-kwaliteitverhouding voor onze veevoeders te vinden. Walter licht toe: “Ik werk op de afdeling formulatie en ben naast het samenstellen en optimaliseren van de recepten van onze voeders verantwoordelijk voor de juiste matrix (nutritionele waarde) van grondstoffen. Sinds 2023 zijn legpluimvee samenstellingen 100% bio. Bij het optimaliseren stellen we hoge eisen, zodat we onze klanten een meel van optimale structuur kunnen leveren. Zowel nutritionele kwaliteit als fysieke kwaliteit van de meelvoeders is van groot belang voor de kip. De uitdaging van mijn werk zit in het behalen van het beste rendement voor onze klanten en voor ons bedrijf. Dat maakt mijn werk echt boeiend!”

Walter Bongarts

Nutriënten

Voeding gaat over voedingsstoffen, ook wel nutriënten genoemd. Daarom wordt voeding ook wel nutritie genoemd. Een voersamenstelling bestaat uit een combinatie van grondstoffen die samen voldoen aan de nutriëntbehoefte van de biologische leghen of andere specifieke diercategorie. Daarbij is iedere grondstof drager van een specifieke combinatie aan nutriënten. En specifiek ieder nutriënt heeft weer zijn eigen functie voor het dier, zoals een rol in lichaamsprocessen, of het dienen als bouwsteen van het lichaam.

Naast productiefactoren hebben ook omgevings- of houderijfactoren een invloed op de behoefte van het dier. Zo hebben biologische leghennen veel vrijheid om te bewegen en daarom een hogere energiebehoefte dan gangbaar gehouden dieren. Bovendien schommelt de omgevingstemperatuur en kost het de hen meer energie om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Belangrijke nutriënten voor de bio-leghen omvatten:

  • Eiwitten, met daarin aminozuren, dienen als bouwstof voor spieren, organen en veren, maar ook voor energie.
  • Vetten dienen als bouwsteen van de huid en de eidooier. Ook voorzien ze in energie.
  • Koolhydraten dienen als energiebron of als energiereserve. Zo kan de hen haar lichaamstemperatuur, ademhaling en bloedsomloop, groei en productie van eieren in stand houden.
  • Mineralen en spoorelementen dragen bij aan de stofwisseling en de structuur en opbouw van lichaamsweefsels.
  • Vitamines zijn nodig voor stofwisselingsprocessen, onderhoud en productie.

Wist je dat…

...water een ‘vergeten’ nutriënt is? Water is erg belangrijk voor de leghen. Het fungeert als oplos- en transportmiddel voor andere nutriënten. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van lichaamstemperatuur en de vertering. Drinkt een kip of kuiken niet genoeg, dan zal zij ook niet genoeg vreten. Bovendien heeft de waterkwaliteit een enorme invloed op de kwaliteit van de eieren. Een ei bestaat immers voor 65% uit water.

Web klein drinkende kip bruin

Meer info over voersamenstelling?

Heb je vragen of wil je meer weten over voersamenstelling? Neem dan contact op met jouw pluimveespecialist of onze klantenservice.

Deel dit artikel