Zoeken
koeien in de weibiologische varkenskoeien1pluimvee nieuw 3varkens1koeien in de wei 2biologische legpluimvee

06-12-2018

Water, water, de rest komt later

Christian en Michael Scholz
Christian (l) en Michael Scholz

De familie Scholz dacht dat het wel goed zat met het drinkwater voor hun leghennen. Ze spoelen de leidingen regelmatig schoon en de resultaten in de stal zijn goed. Maar na een demo op het bedrijf van een collega-boer besloten ze het spoelsysteem tóch aan te passen. En dat bleek niet voor niets.

Het bedrijf van Ingrid en Michael Scholz en hun zoon Christian ligt er prachtig bij in het Duitse Rhede (Emsland). Naast 1.000 conventionele vleesvarkens en 100 hectare akkerbouw houden ze sinds 2014 ook zo’n 15.000 biologische leghennen. Als zoon Christian straks klaar is met zijn opleiding tot landbouwkundige, biedt het bedrijf met de leghennen erbij voor hem een goed toekomstperspectief.

Verstopte drinknippels

Drinknippel pluimveestal

Ingrid runt de leghennenstal. Met basistaken zoals controle en eieren rapen is ze dagelijks vier uur bezig. Tijdens de afgelopen warme zomer werd dit echter steeds meer, toen de drinknippels regelmatig verstopten. Net als veel bedrijven verstrekt Ingrid extra vitamine C via het drinkwater in tijden van (hitte)stress, om de zuurstofbinding in het bloed van de hennen extra te ondersteunen. “Groot nadeel van zo’n additief is dat er daardoor een bio-film aan de binnenzijde van de drinkwaterleiding ontstaat”, legt legpluimveespecialist Christian Meyer uit. “Vuil hecht hier snel op, wat de doorgang verstopt en is samen met een hoge omgevingstemperatuur een ideale voedingsbodem voor bacteriën.” 

Geschrokken

Familie Scholz
V.l.n.r. Christian Meyer, Michael, Ingrid en Christian Scholz

Nadat de drinknippels voor de zoveelste keer verstopt zaten was de maat vol. Tijdens een demonstratie van een spoelsysteem waarbij zowel water- als luchtdruk wordt gebruikt, schrok Ingrid van de hoeveelheid vuil die er uit het systeem kwam. “Door de luchtdruk ontstaat er een werveling in de waterleiding en komt al het aangekoekte vuil goed los”, vertelt Ingrid. Dit deed ons besluiten om zelf ook zo’n spoelinstallatie aan te schaffen. “De rekensom is simpel”, rekent zoon Christian voor. “Voor het complete systeem inclusief voorfilter, na-filter, koolstoffilter en compressor betalen we € 4.500. Een éénmalige spoelbeurt met een bergelijkbaar systeem door een extern bedrijf kost € 500. Met negen keer spoelen is de investering dus al terugverdiend.”

Tijd, gezondheid, zekerheid

De eerste winst die Ingrid in de praktijk ervaart, is tijdswinst: “Niet meer wekelijks nippels ontstoppen, leidingen los maken of extra spoelbeurten. Door de transparante aanvoerbuizen zie ik nu dat het drinkwater en de leidingen schoon zijn. Dat geeft veel rust en zekerheid. Daarnaast dalen de reinigingskosten voor het drinkwater, doordat we minder reinigingsmiddelen inzetten. Dit is pas het eerste koppel met dit systeem, dus we weten nog niet wat het effect op de technische resultaten is.” Legpluimveespecialist Christian Meyer ziet ook een ander groot voordeel: “Water is het goedkoopste, maar tegelijkertijd grootste aandeel van de dagelijkse opname. Zo’n 220 ml/dag. Schoon drinkwater is ontzettend belangrijk voor de diergezondheid en voorkomt problemen. Op een ander bedrijf dat op het toppunt 20 dode hennen per dag had vanwege een E. Coli-infectie is de situatie radicaal verbeterd nu de dieren behandeld zijn en het drinkwatersysteem volledig gereinigd is. De oorzaak van de Coli-infectie lag daar in een vervuild drinkwatersysteem.”

Ingrid is blij met het advies van Christian. “De resultaten op het bedrijf zijn goed en we gaan monitoren of we nu een verbetering realiseren.”

Bekijk hier de video van de eerste reininging van de drinkwaterleidingen met het nieuwe systeem.

 

Resultaten Leghennenbedrijf familie Scholz

  • 14.900 leghennen
  • 400 eieren per opgezette hen bij 82 weken
  • 77 weken legpercentage >90%
  • Leg% week 81 op 88%

Fotoserie bioleghennenbedrijf familie Scholz (klik op foto voor vergroting)

Christian Meyer
Pluimveespecialist Christian Meyer toont drinknippels
Drinknippel
Drinknippel pluimveestal
Vervuild drinkwater
Vervuild drinkwater
Voorfilter
Voorfilter
Koolstoffilter
Koolstoffilter
Waterleiding
Schone waterleiding
Pomp
Pomp
Drinkwatervoorziening uitloop
Drinkwatervoorziening uitloop
Christian Meyer en Christian Scholz_2
Christian Meyer (l) en Christian Scholz
Pluimveestal
Pluimveestal familie Scholz